Opis strony

Super piękna to blog o tematyce prozdrowotnej. Opisuje bardzo dokładnie problemy z jakimi spotykają się kobiety. Doradzam jak pozbyć się cellulitu? Po co wykonywać peeling? Dowiesz się tutaj czym są i jak powstają zmarszczki. Możesz przeczytać o przyczynach powstawania i metodach usuwania rozstępów. Na blogu znajdziesz informację jak leczyć trądzik różowaty? Powinny zainteresować Cię podstawowe informację dotyczące naszej odporności. Jest też coś dla mężczyzn, niekoniecznie przyjemnego jak temat łysienia. Na koniec polecam coś miłego czyli dlaczego warto się śmiać i dlaczego uśmiech kosztuje mniej od elektryczności a daje więcej światła?

Belka Mega Flavon

Maliny - sojusznik świetnego zdrowia i urody!

Kusząco wyglądają, znakomicie smakują, pięknie pachną, a na dodatek leczą.

Maliny  

Maliny w naszym kraju rosną zarówno w lasach (dziko) i w ogrodach (uprawiane). Jest to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Są przez nas kojarzone z purpurową barwą, ale mogą być białe, żółte, pomarańczowe a nawet czarne - w zależności od odmiany.

Są symbolem urody - w piosenkach "dziewczyna jak malina" czy "miód malina".

Można powiedzieć, że maliny są sojusznikiem doskonałej formy i urody (odmładzają, dbają o serce i dobry nastrój).
Czerwony kolor zawdzięczają barwnikom (wzmacniają naczynia krwionośne, wspierają układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko infekcji).

Ostatnimi czasy przyzwyczailiśmy się do szukania witamin i leków w aptece. W tej pogoni za "lekami w pudełkach" zapomnieliśmy o wielu naturalnych wspomagaczach naszego zdrowia i organizmu. A do takich owocowych wspomagaczy zaliczamy m.in. maliny.



Co zawierają w swoim składzie maliny ?


fot. jocelynarcentales
Maliny zawierają dużo błonnika (około 7g w 100g owoców - więcej niż truskawki), kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy i salicylowy), pektyny, antocyjany, flawonoidy (flawonole), kwasy fenolowe (kwas elagowy) cukry i związki śluzowe, a ponadto liczne witaminy i minerały.

Witaminy, które kryją się w malinach to:  C, E, K, B (B1, B2, B6, kwas foliowy).
Minerały to natomiast: potas, magnez, wapń, żelazo, cynk, mangan i miedź.

Od dawna stosowane są jako naturalny lek na przeziębienia - sok z malin zwalcza gorączkę, pomaga w bólach gardła, łagodzi kaszel. Ponadto skutecznie rozgrzewa stanowiąc ochronę przed infekcją. Nie są to tylko jakieś starodawne wierzenia - naukowcy potwierdzili to działanie, znajdując w składzie malin salicylany (dzięki czemu działają podobnie jak aspiryna czy polopiryna).

Składniki odżywcze w malinach pomagają obniżyć ryzyko chorób związanych  z przewlekłym stresem oksydacyjnym i stanami zapalnymi, czyli np. otyłość, cukrzyca typu 2, nadciśnienie i miażdżyca.

Spożywając maliny dbamy o naszą profilaktykę przeciwstarzeniową i przeciwnowotworową, dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki (wolne rodniki to agresywne cząsteczki, które atakują i uszkadzają komórki począwszy od ściany komórki, aż po jej DNA - taka uszkodzona komórka szybko się starzeje lub też może spowodować powstanie komórek rakowych). Malina to naturalny antyoksydant.
Przeciwutleniacze wzmacniają także układ odpornościowy, układ trawienny oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału i udaru mózgu.

Dzięki zawartym minerałom maliny obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce oraz wykazują działanie przeciwmiażdżycowe. Zawarte w nich żelazo i miedź mogą okazać się pomocne przy anemii. Potas natomiast reguluje gospodarkę wodno- elektrolitową oraz powoduje, iż owoce są żółciopędne i moczopędne (wskazane przy niektórych chorobach nerek np. kamica i woreczka żółciowego).

Mają właściwości rozkurczowe (łagodzą bóle miesiączkowe).

W malinach można wyróżnić 3 gr związków bioaktywnych ( wywołujących korzystne działanie): wit C, antocyjany i kwas elagowy (z gr. polifenoli).
Maliny zawierają około 25 mg polifenoli na 1 g suchej masy (z czego kwas elagowy może stanowić nawet 50% wszystkich polifenoli).
Naukowcy potwierdzili, że kwas elagowy jest silnym antyoksydantem działającym jako wymiatacz wolnych rodników, hamując procesy nowotworowe m.in. w płucach i wątrobie, ponadto ma właściwości antywirusowe i antybakteryjne, działa przeciwbólowo, uspokajająco, obniża ciśnienie krwi, a także hamuje wydzielanie soku żołądkowego.
Zdaniem badaczy podawanie malin może mieć korzystny efekt w przypadku chorób reumatycznych, w profilaktyce jak i terapii.

Komu nie zaleca się spożywania malin:

- osoby uczulone na maliny - (mogą uczulać jak truskawki);
- osoby z nadwrażliwością na salicylany;
- szczególną ostrożność powinny zachować osoby z dną moczanową i niewydolnością nerek (ze względu na dużą zawartość puryn w owocach);
- kobiety w ciąży (zwłaszcza w początkowym okresie) - nie powinny nadużywać malin, bomogą pobudzać skurcze macicy;

Liście malin mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, ściągające i przeciwbiegunkowe. Zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i sole mineralne (żelazo i miedź).

I jak zawsze było coś dla zdrowia, więc teraz...

Maliny dla urody!!!


fot. Joye
Dzięki zawartości antyoksydantów (w tym polifenoli) dbają o naszą skórę, opóźniają procesy starzenia w prawie wszystkich komórkach i narządach.

Owoce te można wykorzystać do zrobienia domowej maseczki o działaniu oczyszczającym i odżywczym.

Maliny - nawilżają, wygładzają, ujędrniają, zmiękczają i tonizują skórę. Ponadto relaksują, odprężają, poprawiają jej koloryt i wzmacniają naczynia krwionośne.

Dzięki zawartości kwasu salicylowego wykazują działanie antyseptyczne i regulują wydzielanie sebum.

Wyciągi z kwiatów i liści malin są wykorzystywane w pielęgnacji skóry normalnej, przetłuszczającej się, trądzikowej, czasami przy oparzeniach i owrzodzeniach.

Maliny znalazły zastosowanie w licznych kosmetykach do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów.

Naukowcy pracują nad zwalczaniem otyłości przez działanie ketonu izolowanego z malin (kapsaicyna i senefryna) - dla zainteresowanych polecam poczytać na panacea.pl (artykuł o malinach).


I cóż dodać na koniec...nic tylko jeść!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz